Haptotherapie

Van onbalans naar evenwicht

Haptotherapie

Voelen en denken in evenwicht

Haptotherapie helpt je om te ontdekken hoe je beter naar je gevoel kunt luisteren. Als je verstaat wat je voelt, kun je keuzes maken die bij jou passen en je weer vertrouwd gaan voelen met jezelf. Haptotherapie brengt je dichter bij jezelf.

De persoonsgerichte begeleiding door Peter geeft je de mogelijkheid de balans te (her)ontdekken tussen voelen, denken en handelen. Met je gevoel als leidraad laat Peter je ontdekken hoe je veiligheid en vertrouwdheid kunt ervaren en hoe je jezelf kunt zijn in relatie met anderen zoals partner, gezin, familie, vrienden en werk.

Haptotherapie maakt gebruik van gesprekken en ervaringsoefeningen en laat je ervaren wat er gebeurt als je voelt. Wat er gebeurt als je werkelijk in contact bent met jezelf en met de ander.

Tarieven

Een behandeling haptotherapie kost €80 per sessie (ongeveer 1 uur). Een korte behandeling haptotherapie kost €50 per sessie (tot 30 minuten).

Afspraken kunnen tot 24 uur van tevoren kosteloos worden afgezegd. Zeg je de afspraak binnen 24 uur van tevoren af of kom je de afspraak niet na, dan wordt er 50% van het tarief in rekening gebracht.

Stress vermindering. Je ademt zoals je leeft, je leeft zoals je ademt.

Voor wie kan haptotherapie helpen?

Een gevoel van (h)erkenning?

Je kunt allerlei situaties, ervaringen, of problemen tegenkomen waarin je niet als vanzelfsprekend je weg vindt. Haptotherapie kan je helpen als je het gevoel hebt dat je zelf niet verder komt.

Je zit bijvoorbeeld niet lekker in je vel of voelt je niet op je plek. Misschien heb je moeite om je gevoelens te herkennen of uit te drukken. Of je vindt het lastig om grenzen aan te geven of te vertrouwen in je eigen kunnen. Misschien ervaar je problemen in je relaties met anderen, ga je gebukt onder stress of zit je in een regelrechte burnout. Het kan ook zijn dat je problemen ervaart die verband houden met de overgang van de ene levensfase naar de andere of met ouder worden in het algemeen. Waar je ook tegenaan loopt; het (her)vinden van de balans tussen jouw gevoel en verstand is van belang voor herstel.

Herken jij jezelf in één of meer van de volgende thema’s of situaties, dan kan haptotherapie voor jou van waarde zijn.

Haptotherapie bij…

Stress, overbelasting & burn-out
Als stress of psychische belasting lang duurt, raakt je draagkracht uitgeput. Je voelt je ‘opgebrand’. Dan is het tijd voor serieuze aandacht voor jezelf.

Voel je je uitgeput? Ben je prikkelbaar? Pieker je? Is het moeilijk voor je om je te ontspannen? Heb je lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierspanning, maagpijn, nek- of rugklachten? Voel je je benauwd? Kom je intens moe thuis van je werk? Slaap je slecht, of word je moe wakker? Kun je je slecht concentreren? Heb je nergens meer zin in of vind je niks meer leuk? Dan heb je klachten die passen bij stress, overbelasting of burn-out.

Deze signalen vragen om aandacht. Aandacht voor je zelf. Vooral ook ván jezelf. Opnieuw in contact komen met je gevoel is een belangrijke stap naar herstel.

Hoe kan haptotherapie helpen bij stress, overbelasting of burn-out?

In de haptotherapeutische begeleiding bij stress, overbelasting en burn-out onderzoeken we wat voor jou stressvol is. Hoe je dat ervaart, hoe het in je lijf voelt en hoe je er mee omgaat.

Door beter te luisteren naar je eigen lichaam herken je je eigen stress-signalen. Hierdoor krijg je inzicht in de manier waarop je omgaat met belastende situaties. Je leert om te voelen wat je grenzen zijn, om je grenzen aan te geven en je ontdekt hoe je op een andere manier om kunt gaan met situaties die belastend kunnen zijn.

We besteden aandacht aan: Wat goed voelt en wat niet. Wat zijn je gedachten en wat leer je van je gevoel. Hoe ga je om met grenzen. Durf je ruimte in te nemen. Durf je nee te zeggen. Hoe reageer je als iemand een beroep op je doet, als iemand iets van je vraagt of iets van jou verwacht. Wat zijn jouw verlangens en behoeften.

Hoogsensitiviteit (HSP)
Mensen verschillen van elkaar, zoals de een intelligent is en de ander minder intelligent, zo kunnen mensen ook meer of minder gevoelig zijn. Zo zijn er ook mensen die ‘hooggevoelig’ zijn. Dit wordt ook wel Highly Sensitive Person (HSP) genoemd. Het zenuwstelsel van de HSP-er is gevoeliger dan bij de gemiddelde mens. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig.

In ons drukke en gehaaste bestaan wordt veel gevraagd van mensen met een hoog sensitief systeem. Vaak staan ze onder voortdurende spanning en moeten ze extra hun best doen om de binnenkomende prikkels te verwerken. Hierdoor zijn HSP-ers vaak eerder moe en hebben ze meer rust nodig dan anderen. Ook hebben ze meer behoefte om even ‘op zichzelf zijn’ te zijn.

Je beleeft de wereld anders als je hoogsensitief bent. Je ervaart signalen uit je omgeving sneller en intenser dan een ander. De informatieverwerking verloopt preciezer, zorgvuldiger en meer gedetailleerd. Je lichaam is als het ware een zeer gevoelige detector. Prikkels komen ongefilterd je hersenen binnen.

Als er te veel signalen of prikkels binnen komen in dit hooggevoelig systeem, dan kan het als het ware verzadigd of verstopt raken. Hierdoor kun je prikkelbaar worden en uitvallen naar je omgeving of je hebt juist de neiging om je terug te trekken. Daarbij heb je de neiging om je vooral te richten op het helpen van anderen. Voor je eigen grenzen heb je minder aandacht. Je kunt je emotioneel en kwetsbaar voelen. Je kunt snel overprikkeld raken, gespannen worden, uit balans raken of lichamelijke klachten krijgen.

Hooggevoeligheid kan sterk van invloed zijn op werk, persoonlijk leven, relaties en contacten. Veel hoogsensitieve mensen hebben het gevoel een buitenbeentje te zijn. Anders dan anderen. Soms proberen ze kenmerkende eigenschappen te onderdrukken of te negeren. Of ze proberen zich aan te passen aan hun omgeving om conflicten te voorkomen.

Hoe kan haptotherapie helpen bij hoogsensitiviteit (HSP)?

In de haptotherapeutische begeleiding word je je bewust van alles dat met je hooggevoeligheid te maken heeft. Je raakt vertrouwd met je hooggevoeligheid. Je leert het te herkennen en te waarderen. Hierdoor kan jouw zelfbeeld in een ander licht komen te staan. Een herwaardering van jezelf als het ware. Je kunt meer van je zelf houden en je leert om te gaan met je eigenheid. Je kunt leren omgaan met je behoefte aan een langzamer tempo, meer rust en stilte en de diepgang in je leven.

Zo kun je ontdekken hoe jij jouw weg kunt vinden en deel kunt nemen aan werk, woonomgeving, relaties en contacten.

Trauma / posttraumatische stress (PTSS)
Traumatische ervaringen, onveiligheid, levensbedreigende situaties, lichamelijk letsel, misbruik of mishandeling kunnen stress veroorzaken. Je draagt het met je mee en het beïnvloedt je dagelijks leven.

Het gevolg hiervan kan zijn dat je bijvoorbeeld gevoelens van angst, spanning of onrust hebt, of dat je de gebeurtenis steeds herbeleeft. Ook kan je bijvoorbeeld extra prikkelbaar of waakzaam zijn.

Hoe kan haptotherapie helpen bij trauma of posttraumatische stress (PTSS)?

Haptotherapie kan je helpen om weer in contact te komen met je eigen lichaam, met jezelf. Om je weer veilig te voelen. Om weer vertrouwen te ontwikkelen en je op je gemak te voelen in het contact met anderen.

Zo kan er ruimte ontstaan om anders om te gaan met je trauma. Zo kan het trauma een plek krijgen waarin het je niet meer beheerst. Waardoor er ruimte voor je zelf kan ontstaan en je letterlijk en figuurlijk vrijer kunt voelen en je jouw leven weer op kunt pakken.

Rouw / verlies
Verlies hoort bij het leven. Ieder mens krijgt vroeg of laat in zijn leven te maken met verlies en rouw. Er zijn vele vormen van ingrijpend verlies zoals verlies van dierbaren, een kinderwens die niet wordt vervuld, verlies van werk, of verlies van gezondheid.

Een groot verlies maakt dat alles in een ander daglicht komt te staan. Wie jij zelf bent, je relaties, je werk en je leven. En dan is er nog de omgeving die vaak ook niet zo goed weet hoe hiermee om te gaan. Naast verdriet geeft dat wellicht verwarring, boosheid of een gevoel van eenzaamheid.

Rouw is een gezonde reactie op verlies.

Hoe kan haptotherapie helpen bij rouw en verlies?

Haptotherapie kan steun bieden bij verlies en rouw. Haptonomie geeft tijd en ruimte om stil te staan bij jou en met name jouw gevoel. Zonder te oordelen of iets te willen oplossen. Zo komt er ruimte voor jouw verhaal, voor jouw verlies. Zo kun je stilstaan bij jouw gevoelens in relatie tot je verlies. Zo geef je de betekenis aan het verlies die het verdient. Je ontdekt hoe jij om kunt gaan met jouw verdriet met jouw verlies. Je durft het verlies, het rouwen aan te gaan. Rouwen is een werkwoord. Omgaan met verdriet, rouwen kost energie. Het is hard werken als het ware. Rouwen is een normale reactie op verlies. Maar het is niet altijd vanzelfsprekend dat we het gaan doen. Haptotherapie kan je hierbij helpen. Zo kun je leren om te rouwen. Het verlies te leren dragen. En in respect met het verlies verder te leven.

Lichamelijke klachten
Je zit niet lekker in je vel. Je hebt mogelijk lichamelijke klachten zoals, pijn in je rug of in je nek, je darmen zijn onrustig, je ademhaling gaat niet als vanzelf, je hebt hoofdpijn, je lichaam voelt zwaar aan, of je hebt geen energie, om zo maar een paar voorbeelden te noemen.

Als je er zo bij stilstaat besef je wellicht dat je deze klachten best al een tijdje hebt. Mogelijk heb je geen idee wanneer deze lichamelijke klachten zijn begonnen of waardoor ze zijn ontstaan. Ze zijn er als het ware ingeslopen.

Deze lichamelijke klachten kunnen een signaal van je lichaam zijn, als een steeds luider wordend protest. Je hebt wellicht een druk leven. Ongemerkt ben je steeds meer gebukt gegaan onder allerlei verwachtingen, stress en verplichtingen. Het kan een optelsom zijn van intensief werk, succesvol willen zijn, een gezin runnen, sociale verplichtingen, het gevoel hebben te kort te schieten, of erg kritisch zijn naar je zelf. Vaak ben je doorgegaan waar je beter even tijd voor jezelf had kunnen nemen. Maar dat doe je niet zomaar.

Je kunt deze lichamelijke klachten aanvankelijk misschien niet eens opmerken, omdat je zo druk bent, of je kunt de klachten negeren. Maar de klachten blijven zich opdringen en op een gegeven moment kun je er niet meer omheen.

Voor de hand liggend kan dan lijken om de klachten te laten behandelen met bijvoorbeeld een middel tegen nek- of rugpijn, of tegen hoofdpijn of iets om je darmen rustiger te krijgen. Maar dan sta je niet stil bij het signaal dat je lichaam met deze klachten aan jou wil geven en je doet niets aan de oorzaak van de klachten.

Hoe kan haptotherapie helpen bij lichamelijke klachten?

Haptotherapie kan je helpen om de signalen van je lichaam te leren herkennen. Zo komt een proces op gang waarmee je steeds beter contact met je lijf kunt maken en ontdekt wat het je kan vertellen. Je leert te luisteren naar je lichaam en eigenlijk naar jezelf. Zo ontstaat de mogelijkheid om je gedrag aan te passen aan wat jij wilt en kunt. Naar wat er op jouw bordje past.

Je ontdekt dat je kunt handelen op basis van jouw wensen en niet vanuit allerlei verwachtingen. Door je gevoel te herkennen en ernaar te luisteren kun je beter omgaan met situaties die je voorheen stress gaven. Je staat sterker in je schoenen en je maakt krachtiger keuzes. Hierdoor kunnen ook je lichamelijke klachten geleidelijk verminderen.

Kanker
Als je te horen krijgt dat je kanker hebt dan is dat een heel confronterende, levensveranderende mededeling voor jezelf en de mensen die je dierbaar zijn. Alles is vanaf dat moment anders. Niets heeft meer de vanzelfsprekendheid van daarvoor.

Er moeten vaak snel beslissingen genomen worden en een behandeling wordt zo snel mogelijk opgestart. Je staat voor ingrijpende keuzes. Het is niet eenvoudig om dit te overzien. Het gaat om overleven. Welke kansen zijn er, welke risico’s zijn er en wat zijn de gevolgen? De medische behandeling staat in deze fase vaak op de voorgrond.

Tijd voor jezelf en voor je naasten om de betekenis van de diagnose, de onderzoeken en de behandeling een plek te geven, te laten doorklinken, ontbreekt vaak. Pas als er een zekere routine is gekomen in de behandelingen, als je bezig bent met je chemokuur, de bestralingen etc. of als deze behandelingen voorbij zijn, kun je vaak pas toe komen aan jezelf.

Als de storm van de medische onderzoeken en behandeling luwt, als dit niet meer alle aandacht vraagt, dan komt er ruimte voor nieuwe vragen. Waar sta ik nu? Wat is mij overkomen? Kan ik weer de oude worden? Kan ik mijn lichaam nog wel vertrouwen? Hoe kan ik verder leven? Kan ik rust vinden, veiligheid, of kan ik weer genieten? Waar sta ik nu, of hoe kan ik weer verder? Kan ik nog de vader, moeder of partner zijn zoals ik wil?

Je kunt gevoelens hebben van angst, machteloosheid, boosheid. Je kunt je een vreemde voelen in je eigen lichaam. Ook voor je partner of je naasten kunnen deze vragen spelen.

Hoe kan haptotherapie helpen bij kanker?

Haptotherapie is een persoonsgerichte begeleiding. Het gaat dus over jóu in de situatie waarin je nu verkeert. Je ontdekt hoe je kunt luisteren naar je gevoel. Wat dit voor jou betekent nu je kanker hebt (gehad). Hoe je weer vertrouwd kunt worden met je lichaam en met jezelf. Hoe jij om kunt gaan met het verlies van (de vanzelfsprekendheid van) je gezondheid. Hoe je je weer veilig en goed bij jezelf kunt voelen en wat dit betekent voor je relatie met dierbare mensen om je heen. Hoe je je leven kunt hervatten met de ervaring van de doorgemaakte ziekte.

Corona / Covid / Post Covid
Corona heeft ons plotseling overvallen. Wat lange tijd normaal was is het plotseling niet meer. Elkaar begroeten, elkaar aanraken, in contact zijn, of in elkaars nabijheid verkeren. Dat wat je van nature doet, kan nu opeens onveilig zijn. Je bent alert waar je dat eigenlijk niet wilt zijn. De heftigste uitbraakgolven van covid lijken nu achter ons te liggen. Maar covid zal niet weggaan. Niet als virus, niet in onze herinnering en ook niet in onze manier van in contact zijn met elkaar.

Dit laat je niet onberoerd. Je kunt je alleen voelen, ontheemd in je eigen omgeving. Veiligheid, vertrouwdheid of eigenheid zijn plotseling niet meer vanzelfsprekend. Je weet letterlijk en figuurlijk niet meer waar je staat, of misschien ook wie je eigenlijk bent. Het is verwarrend, je bent de weg kwijt in de wereld die je zo goed kende en ook in je relaties met anderen.

Afstand houden voelt niet goed. Het blijft echter nodig om het virus te isoleren. Maar het isoleert ook jouzelf. Dat kun je als onprettig ervaren. Maar hoe kun je het gevoel van veiligheid en vertrouwdheid hervinden? Hoe kun je je weg opnieuw leren vinden, weer thuiskomen bij je zelf en weer waardevolle contacten aangaan?

Hoe kan haptotherapie helpen bij Covid of post-Covid?

Haptotherapie helpt je hier zicht op te krijgen en je weer te laten ervaren dat jij je goed kunt voelen in dit coronatijdperk. Veilig en vertrouwd met jezelf en in liefdevol contact met mensen om je heen.

Eetproblemen
Van eten kun je genieten. Maar de verleiding kan op de loer liggen dat je meer eet dan je eigenlijk zou willen. Bijvoorbeeld wanneer je eten ziet of ruikt, wanneer je mensen ziet eten, of omdat je eet als een soort van beloning. Met haptotherapie kun je inzicht krijgen in je eetgedrag en ontdekken hoe je hier anders mee om kunt gaan.

Sommige mensen zijn extra gevoelig voor prikkels van buitenaf. Je voelt situaties goed aan en je merkt sferen goed op. Mooie eigenschappen die veel voordelen kent. Je krijgt veel ‘informatie’ binnen. Soms is het hierdoor lastiger om je aandacht of focus te houden bij datgene waar je eigenlijk mee bezig bent. Als je zo gevoelig bent, kun je ook extra gevoelig zijn voor informatie die over eten gaat. Die komt harder binnen. Dit is kenmerkend voor de ‘externe eter’.

De externe eter

De externe eter wordt sneller beïnvloed door prikkels van buitenaf, zoals het zien van lekker eten, etende mensen, de geur van lekker eten, of het zien van een bakker, ijswinkel of snackbar. Door deze prikkels kun je op het idee komen om zelf te gaan eten. Als je aan deze prikkel toegeeft, train je jezelf, onbewust, om steeds makkelijker en vaker toe te geven aan deze impuls. Zo wordt het steeds moeilijker om bijvoorbeeld een traktatie af te slaan.
Mensen die deze gevoeligheid niet hebben, snappen dit vaak niet en zeggen eerder, dat iemand zwak is, niet kan doorzetten, of niet vol kan houden.

Hoe kan haptotherapie de externe eter helpen?

In de haptotherapeutische begeleiding bij de externe eter ontdek je dat je op een andere manier om kunt gaan met je impuls om te eten. Het hoeft niet alleen een kwestie van volhouden te zijn, maar juist in je gevoel bij jezelf te blijven kun je ervaren dat je minder gevoelig bent om toe te geven aan de impuls om te eten. En dat je daar juist tevreden en trots op kunt zijn.

De emotie eter

Emoties, gevoelens kunnen aanleiding zijn om te gaan eten. Eten is er altijd dus je kunt het altijd doen. Eten kan zo een manier zijn om met emoties om te gaan. Zo kun je gaan eten uit verveling, uit boosheid of uit verdriet. Eten geeft dan een lekker gevoel en daar ben je onbewust naar op zoek. Ook kun je als kind bijna letterlijk zijn ‘zoet gehouden’ met snoep als je ouders je bijvoorbeeld vervelend of lastig vonden. Op latere leeftijd kun je hierdoor sneller naar eten grijpen als je niet zo lekker in je vel zit. Soms eet je niet omdat er tegenslag is, maar juist bij het ervaren van positieve emoties. Kun jij een feestje hebben zonder te eten? Ook dat past bij emotie eten.

Hoe kan haptotherapie de emotie eter helpen?

In de haptotherapeutische begeleiding van de emotie eter ontdek je hoe je op een andere manier met je emoties of je gevoel om kunt gaan. Wanneer je jouw gevoel meer de plek kunt geven die het verdient, geeft dat rust en is er steed minder aanleiding om te gaan eten.

Ik ben manager / leidinggevende
Als strategisch manager of lijnmanager heb je ambitie en persoonlijke doelstellingen. Vanuit je bedrijf of organisatie heb je een opdracht waarbij jouw medewerkers betrokken en sociaal leiderschap verwachten. Maar hoe blijf je als manager / leidinggevende in balans met jezelf, je organisatie en je sociale leven?

Als manager werk je in een steeds sneller veranderende omgeving. Dat is jouw ‘speelveld’. Van jou wordt verwacht dat je initiatief neemt. Dat je duidelijk leiding geeft, vasthoudend bent. Dat je krachtig op durft te treden, besluitvaardig bent, veranderingsprocessen initieert, verantwoordelijkheid neemt, problemen aan de orde stelt en knopen doorhakt. Tegelijkertijd wordt van jou verwacht dat je jouw medewerkers motiveert en stimuleert. Dat je ziet waar jouw medewerkers behoefte aan hebben en dat je daar in elke situatie op een gepaste manier mee om kunt gaan. Je moet je hiervoor naar jouw medewerkers toe open durven stellen, kunnen luisteren en geduldig zijn. Geborgenheid bieden. Jouw zachte en warme kant laten zien. Een kwetsbare leider durven te zijn.

Zie jij ook de paradox waar je als moderne manager mee te maken hebt? Enerzijds moet je cognitief, analytisch en zakelijk ingesteld zijn en het nodige strategisch inzicht tonen. Tegelijkertijd moet je sociaal en emotioneel leiderschap tonen.

Hoe doe je dit? Hoe blijf je hierbij trouw aan jezelf, je eigen ambitie, je opdracht als manager, de organisatie en jouw medewerkers? Wat vraagt dit van de balans tussen verstand en gevoel?
Wanneer mag het verstand of juist het gevoel in een specifieke situatie zwaarder wegen?
En durf je dit alles als manager ook te tonen?

Hoe kan haptotherapie jou als manager helpen?

Haptotherapeutische begeleiding helpt jou als manager om je balans tussen verstand en gevoel te ontdekken, in situaties die er voor jou toe doen. Het maakt duidelijk wat dit voor jou betekent.

Je kunt het je eigen maken. Je eigen talenten optimaal leren aanspreken. Ook voor jou voelt dit goed. Het helpt je om zelf in balans te komen, om gezond te zijn, om te ervaren dat je als mens en manager in balans bent. Dat je niet dagelijks hoeft te vechten, maar dat je ‘jouw speelveld’ juist ook op een meer speelse manier kunt benaderen. Zo hoeft je werk als manager/leidinggevende geen last te zijn. Dan ligt overbelasting of burn-out niet op de loer.
Zo kun je je vrij bewegen, op je eigen manier, waarbij je persoonlijkheid en je functie als manager op een natuurlijke manier bij elkaar passen.

Ik ben (top)sporter
Voor jou als sporter streef je ernaar dat je lichaam precies doet wat nodig is. Dat je lichaam als het ware als vanzelf luistert. Ondanks de forse inspanningen die de sport vraagt, ervaar je jouw lichaam ‘in vorm’ als natuurlijk, moeiteloos en ongedwongen.

Je lichaam is een instrument waarvoor je geen moeite moet doen om het te besturen. Je bent één met je lichaam. Dat is vorm, topvorm. Het lijkt soms ongrijpbaar. Maar het is genieten als het er is.

Als sporter in topvorm ben je één met je lichaam en ook met je teamgenoten en je omgeving. Je hebt vertrouwen in je talenten en durft deze te laten zien.

Als de ‘vorm’ er niet is, kun je als sporter of als trainer het idee hebben dat je nog harder moet werken aan je techniek, tactiek of conditie. Je gaat nog meer je best doen. Ook al weet je dat dit niet altijd voldoende is of voldoende werkt.

Kennelijk speelt er bij het ‘in vorm zijn’ nog iets anders een rol. Iets waar je ook talent voor hebt: je gevoelsvermogen. Je staat met je gevoel in contact met jezelf en met je omgeving.
Sport is daarmee gevoel, emotie en beleving.

Hoe kan haptotherapie jou als (top)sporter helpen?

In de sport-haptotherapeutische begeleiding ontdek je wat je gevoelsvermogen voor jou betekent. Dit is van belang voor jouw beleving van de sport en je sportprestaties. Dit is onontbeerlijk om te kunnen genieten van sport én voor echte topvorm.

De sport-haptotherapeutische begeleiding begint met een inleidend gesprek, een intake. Daarin verkennen we wat de sport voor jou betekent en hoe haptotherapie hierin van waarde kan zijn.
In de sessies die hierop volgen, ervaar je hoe je tijdens de sport met jezelf, met je lichaam en met anderen omgaat. Je ontdekt, wellicht op een nieuwe manier, wat spanning en prestaties met jou doen. Wat jouw eigen sportbeleving is. Je leert wat spanning, prestaties en grenzen voor jou betekenen.

De sport-haptotherapeutische begeleiding ondersteunt je in je zelfvertrouwen en bij het presteren onder druk.  Je zult ervaren dat je minder blessuregevoelig wordt en ontdekt wat remmende factoren zijn voor jou in je sport en hoe je anders met die remmende factoren om kunt gaan.

Sport-haptotherapeutische begeleiding richt zich niet alleen op klachten of problemen die je ervaart in de sport. Het richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van jouzelf en op jou als sporter in het bijzonder.

Ik ben artiest / kunstenaar
Je bent misschien wel zanger, danser, muzikant, beeldend kunstenaar, stand up comedian, DJ, schrijver of acteur. Welke kunst je ook beoefent: je hebt op jouw eigen wijze jouw eigen publiek. Jouw hooggeacht publiek. Een publiek dat ziet, luistert, proeft, voelt en het publiek waardeert. Een publiek dat waarneemt wat echt is.

Wat echt is, is geloofwaardig. Dat komt ‘binnen’ bij jouw publiek. Daar kan het publiek van genieten. Dan kan het zich ‘verliezen’, ‘opgaan’ in de voorstelling, de muziek, het boek, of de film. Dat is waar jouw publiek voor komt.

Als artiest wil je geloofwaardig zijn, wil je echt zijn. Dit lijkt zo eenvoudig. Je moet allereerst jezelf zijn. Maar als dit een doel is, als je hiernaar streeft, dan juist kun je het verliezen.
Zoek je krampachtig naar jezelf, dan wordt het steeds moeilijker om het te vinden. Dan ontbreekt het gevoel. Dan komt het niet ‘binnen’ bij het publiek.

Echtheid en eigenheid blijken dan vluchtig en moeilijk te grijpen. En vooral niet te begrijpen. In je zoektocht hiernaar lijk je er juist steeds verder van te vervreemden. Dan wordt het steeds moeilijker om vol zelfvertrouwen te acteren op het podium dat jou zo dierbaar is.

Hoe kan haptotherapie jou als artiest / kunstenaar helpen?

In de haptotherapeutische begeleiding (her)ontdek je de weg naar jezelf.
Het helpt je om beter in je vel te zitten. Om je zelf te durven tonen, je kwetsbaar op te stellen. Het helpt je om te gaan met de spanningen en de prestaties die gevraagd worden. Je wordt je gevoelsmatig meer bewust van jezelf en je omgeving.

Je durft jezelf te laten zien op het podium dat jou dierbaar is. Dat is goed voor jou. En je ervaart aan de reacties van jouw publiek, hoezeer dit gewaardeerd wordt.
Je krijgt de bevestiging van je publiek dat je mag zijn wie je bent. Daar heb je zelf voor zorggedragen, door te zijn wat je bent. En dat is nou precies ook datgene wat jouw publiek ook voor zichzelf wenst. Wellicht zonder dit bewust te beseffen.

Dat is echt, dat komt binnen. Bij jouw publiek. Bij iedereen.

Wat levert haptotherapie jou op?

Denken, voelen en doen in evenwicht

Wanneer jouw voelen en denken weer in evenwicht zijn met elkaar, kan dit doorwerken op allerlei gebieden. Zo kun je bijvoorbeeld:

naast balans in denken, voelen en doen ook meer keuzevrijheid ervaren;

inzicht hebben gekregen in jouw basispatronen en -gewoonten;

het makkelijker vinden om te luisteren naar én beter zorgen voor jezelf;

meer acceptatie ervaren van dat wat er is en meer genieten van het leven;

je makkelijker begeven én bewegen in relaties met anderen.

Ik voel het als mijn missie om jou de kracht van de adem te laten ervaren.

Hoe verloopt een traject?

Van onbalans naar evenwicht

Intake

De haptotherapeutische begeleiding start met een intake, een kennismakingsgesprek. Dit is precies wat het woord zegt. We maken kennis met elkaar. We bespreken wat je vraag is en wat het doel van de begeleiding kan zijn. Wat brengt je hier?

Je krijgt informatie over haptotherapie, wat het is en hoe het werkt en wat het kan betekenen voor jou en je vraag of probleem.

Sessies

In de sessies die volgen op de intake kun je ervaren wat het voor jou betekent om vanuit je gevoel naar je vraag of je probleem te kijken. Zo kun je op een andere wijze helderheid krijgen over je vraag of problematiek. Je ontdekt nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen.

De begeleiding is in het bijzonder gericht op jouw vraag. Hoe je signalen kunt verstaan en hoe je er mee om kunt gaan. Hoe je in het leven staat. Hoe je balans is tussen rationeel weten en gevoelsmatig weten. Pas je je bijvoorbeeld snel aan anderen aan, of kun je jezelf zijn en je daarmee inpassen in de wereld om je heen?

Je gaat middels gesprekken en oefeningen ervaren wat het voor jou betekent om vanuit je gevoel naar je vraag of probleem te kijken. De sessie kan ook plaatsvinden via beeldbellen (beveiligde verbinding). Een sessie duurt gemiddeld 50 tot 60 minuten. Het is ook mogelijk om een korte(re) sessie af te nemen, deze duurt tot 30 minuten.

In contact met jezelf en anderen

Relatiebegeleiding

Heeft er ooit iemand van jou gehouden, volledig zoals je zelf bent, zonder oordelen en zonder verwachtingen?

Verbondenheid is de basis van een relatie. Deze komt tot stand en wordt onderhouden door onderlinge betrokkenheid en door respectvol en liefdevol met elkaar om te gaan. Een gevoel van een veilige verbinding én het mogen verschillen van elkaar is een basis voor een liefdevolle relatie.

Als je relatie een veilige haven is, kun je tot ontwikkeling komen. Wanneer je relatie onder druk staat, kan het gevoel van veiligheid wegvallen. Dit is belemmerend om je gevoelens in vrijheid te ervaren en te uiten. Je weet dan van elkaar niet meer wat er in de ander omgaat.
Haptotherapie biedt dan mogelijkheden.

Hoe kan haptotherapie helpen in je relatie?

Haptotherapie helpt om te ontdekken wat er speelt in de relatie. Wat betekent het om grenzen te stellen, ruimte te geven of juist te nemen. Hoe ervaar je veiligheid, vertrouwdheid, afstand, nabijheid en intimiteit binnen jullie relatie.

Haptotherapie maakt voelbaar hoe jullie in relatie tot elkaar staan. Wat jullie oude patronen zijn en wat jullie werkelijke behoefte is.

Door deze openheid en bewustwording wordt een veranderingsproces in gang gezet, waardoor genegenheid een kans krijgt. Je leert elkaar te verstaan. Zo kun je naar elkaar groeien. Je komt samen naar een relatiebegeleiding sessie.

Van jong tot oud

Haptotherapie in verschillende levensfases

Uitgebluste tieners

Je kunt het gevoel hebben dat je op je tenen moeten lopen. Er zijn zoveel dingen waaraan je moet deelnemen. Social media, vriendengroepen, hoor ik er wel bij, keuzes, stress voor een opleiding, onzekerheid, ontdekking van jezelf. Het is ingewikkeld allemaal bij elkaar. De druk is groot. Daardoor kun je je besluiteloos en lusteloos voelen en heb je eigenlijk nergens meer zin in.

Twijfelende jongvolwassenen

Je hebt je studie afgerond. De wereld ligt aan je voeten. Maar ook met alle last van het maken van keuzes en verwachtingen van je zelf en wellicht ook van je trotse ouders. Je moet gaan presteren. Een andere omgeving om te wonen, een eerste werkkring. Vind je dat wel leuk? Opeens het ritme van de werkende. ‘Moet ik dat blijven doen tot ik 70 jaar ben’, kun je je afvragen. Je vriendengroep verspreid zich door het land. Zo veel veranderingen in een korte tijd en daar moet je zelf je weg in vinden. Dan kan twijfel toeslaan. Het kan je onzeker maken en hierdoor weet je nog minder welke keuze het beste bij je past, of hoe je je weg vindt in deze levensfase.

Hardwerkende doorzetters

Je werkt hard. Je bent een doorzetter. Je voelt je verantwoordelijk en je wil je werk perfect doen. Een extra klusje maak je in de avond af. Anderen kunnen ook altijd een beroep op je doen. Je bent een doorzetter. En tegelijk wil je ook een goede ouder zijn, een goede partner zijn en je vriendengroep blijven zien. Daar doe je allemaal heel erg je best voor. En toch kun je merken dat je een rotgevoel hebt. Je voelt je niet fijn, omdat het je eigenlijk niet meer lukt. Volhouden, doorzetten werkt op een gegeven moment niet meer.

Moegestreden ouders

De kinderen zijn het huis uit. Altijd heb je je uiterste best gedaan voor hen. Dat verwacht je van jezelf als ouder. Altijd heb je gezorgd voor anderen. Je was er moe van. Maar later als de kinderen het huis uit zijn, dat was je gedachte, dan zou er tijd voor jou komen. Dat moment is er nu. Maar het lukt je niet om nu te gaan genieten. Dat genieten komt niet als vanzelf. Je bent zo gewend geraakt om je weg te cijferen dat je nu niet meer weet hoe te gaan genieten. Dat frustreert. Eerder merkte je wel dat er allerlei lichamelijke kwaaltjes de kop op staken. Toen je druk was met je gezin heb je dat weggestopt. En die klachten melden zich nu.

Met pensioen en nu?

Pensioneren kun je niet leren. Je hebt er wellicht lang naar uit gezien, naar het moment dat je met pensioen zou gaan. Allerlei verplichtingen die dan wegvallen. Een lange vakantie, elke dag kunnen uitslapen. Heerlijk toch? Maar je kunt ook ontdekken dat je opeens minder contacten hebt. Je werkkring valt opeens weg. Je gaat met pensioen, maar je verliest je werk. Je sociale contacten worden minder. Er is minder impuls om nieuwe dingen te ontdekken. Genieten komt dan vaak niet vanzelf. In deze fase van je leven na je werkzame periode moet je je weg vinden. Wat is nou jouw behoefte. Waar word je blij van.

Wordt haptotherapie vergoed?

Tarieven & Vergoedingen

Tarieven

De intake voor haptotherapie kost €35. Een behandeling haptotherapie kost €80 per sessie van 50 tot 60 minuten en €50 per sessie van max. 30 minuten. Een behandeling relatiebegeleiding kost €105 per sessie.

Bekijk voor meer informatie Alle tarieven op een rijtje – 2024.

Afspraken kunnen tot 24 uur van tevoren kosteloos worden afgezegd. Zeg je de afspraak binnen 24 uur van tevoren af of kom je de afspraak niet na, dan wordt er 50% van het tarief in rekening gebracht.

Vergoedingen

Haptotherapie wordt door de meeste zorgverzekeraars (deels) vergoed vanuit de aanvullende verzekering onder de noemer alternatieve behandelwijzen / psychosociale zorg of alternatieve beweegzorg. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de polis die je kiest.

Op de website van de VVH (Vereniging van Haptotherapeuten) vind je een overzicht van vergoedingen per verzekeraar. Wil je precies weten wat er in 2024 per verzekeraar vergoed wordt? Bekijk of download dan het document VVH – Vergoedingen haptotherapie 2024.

Je betaalt de kosten voor de haptotherapeutische begeleiding rechtstreeks aan de praktijk. Je ontvangt hiervoor een factuur. Is een vergoeding vanuit jouw zorgverzekering van toepassing, dan dien je zelf een declaratie bij jouw zorgverzekering in te dienen.

Voor collectief afgesloten pakketten kunnen andere voorwaarden gelden. Neem daarover contact op met je zorgverzekeraar.

Testimonial

“In de gesprekken met Peter voel je je gehoord en gezien. Hierdoor kun je je openstellen en vrij spreken over je gevoelens.”

Bezoekadres

Praktijk De Kwintessens

Graafschap 31

8245 BR LELYSTAD

KvK 55064299  | BTW ID NL001342135B74

Privacyverklaring  |  Cookiebeleid

Maak een afspraak

Bel direct voor een afspraak 06 46717835, mail naar info@praktijkdekwintessens.nl of vul het contactformulier in.