Haptonomie

De theorie van het gevoelsleven

Haptonomie, gevoel en verstand

Je goed voelen, dat bedenk je niet

Je goed voelen, genieten, of je veilig of vertrouwd voelen, dat bedenk je niet. Dat doe je niet met je hoofd, dat doe je niet met je verstand. Dat ervaar je, dat beleef je, daarvoor heb je je gevoel. En dat ‘gevoel’ hebben we allemaal.

Maar het is niet altijd vanzelfsprekend om naar je gevoel te luisteren. Vaak gaan we bedenken hoe we iets willen oplossen. Dat hebben we geleerd om te doen. Je verstand gebruiken. Je koppie er bij houden. En je zou zeggen dat dit prima is voor praktische zaken. Maar alles met je verstand proberen op te lossen, werkt niet. Je verstand is immers geen Haarlemmerolie. Je kunt er niet alles mee doen. Hoewel we dat soms wel graag denken…

Als je verstand en je gevoel in balans zijn, kun je keuzes maken die bij jou passen.
Afhankelijk van de betekenis die je geeft aan een bepaalde situatie, ervaring of een probleem, kun je ofel je gevoel ofwel je verstand meer laten spreken. Zo maak je jouw eigen keuzes. Deze keuzes helpen je om jouw leven te leiden zoals het bij jou past, zodat het goed voelt voor jou.

Stress vermindering. Je ademt zoals je leeft, je leeft zoals je ademt.

Wist je datje

Betekenis van het woord ‘haptonomie’

Het begrip haptonomie is een samenvoeging van twee Oudgriekse begrippen: hapsis en nomos.

Hapsis betekent: gevoel, gevoelsbeleving, tact, tast.
Nomos betekent: wet, regel, norm.

Hapto, in het woord haptonomie, stamt van het werkwoord haptein wat betekent: aanraken, verenigen, een relatie vestigen, zich hechten aan… en in overdrachtelijke zin: in (tactiel) contact treden om gezond te maken, te helen, te bevestigen.

Testimonial

“Een gat waar je even niet meer uit komt of weet uit te komen. Met de hulp van een luisterend oor, rust en kracht van Peter ziet mijn wereld er nu een stuk mooier uit.”

Ik voel het als mijn missie om jou de kracht van de adem te laten ervaren.

Haptonomie & haptotherapie

De wetenschap van de haptonomie als grondslag voor haptotherapie

Wat het gevoel betekent in eenieders leven en in de relatie tussen mensen, dat beschrijft de haptonomie.

Haptonomie

Haptonomie is in de jaren ‘50 – ’60 van de vorige eeuw door Frans Veldman ontwikkeld. Het is de wetenschap die het menselijke gevoel en gevoelsleven bestudeert. En in het bijzonder alles wat een rol speelt in de gevoelsmatige verhoudingen, contacten, communicatie, interacties en relaties tussen mensen onderling.

Haptotherapie

Haptotherapie is de begeleidingsvorm die is voortgekomen uit de haptonomie. Haptotherapie is een manier van begeleiden van mensen die zich richt op de balans tussen voelen en denken. Als de balans tussen voelen en denken goed is zijn we ‘op ons best’. Dan maken we de keuzes die bij ons passen. Dan maak je je leven ’eigen’. Dan versta je de kunst om te leven, ‘levenskunst’.

Bezoekadres

Praktijk De Kwintessens

Graafschap 31

8245 BR LELYSTAD

KvK 55064299  | BTW ID NL001342135B74

Privacyverklaring  |  Cookiebeleid

Maak een afspraak

Bel direct voor een afspraak 06 46717835, mail naar info@praktijkdekwintessens.nl of vul het contactformulier in.